Διαγνωστικές Υπηρεσίες

Ψηφιακές Ακτινογραφίες

Ψηφιακές Ακτινογραφίες

Οι ακτινολογικές εξετάσεις  αποτελούν την αρχή για την επίλυση πολλών διαγνωστικών προβλημάτων.

Το σύγχρονο ακτινολογικό μας  μηχάνημα, του οίκου  Siemens,  παρέχει  τη δυνατότητα   πραγματοποίησης όλων των  ακτινολογικών  εξετάσεων, εξασφαλίζοντας  τη βέλτιστη δυνατή   εικόνα σε συνδυασμό με τη  χαμηλότερη δόση ακτινοβολίας .

Η λυχνία  οροφής επιτρέπει τη  λήψη   ακτινογραφιών σε διάφορες   θέσεις, όπως  στο ακτινολογικό κρεβάτι , σε όρθια  ή καθιστή θέση , αλλά    και  σε φορείο, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθεί ο εξεταζόμενος .

Η ψηφιακή εικόνα που παράγεται μέσω του ψηφιοποιητή της  CARESTREAM  παρέχει πολλαπλές  δυνατότητες,  όπως  επεξεργασία  , αποθήκευση  για μελλοντική σύγκριση ,αλλά και  άμεση αποστολή  διαδικτυακά στο θεράποντα ιατρό.

ΕΙΚΟΝΕΣ

aktinografia-1

Ψηφιακές Ακτινογραφίες

Ψηφιακές Ακτινογραφίες

Εξειδικευμένες  Ακτινολογικές Εξετάσεις

 

ΠΥΕΛΟΓΡΑΦΙΑ

Η  πυελογραφία αποτελεί  μια ακτινολογική εξέταση  του ουροποιητικού συστήματος  που  παρέχει πολύτιμες πληροφορίες  για τη λειτουργία των νεφρών,  την ύπαρξη λίθων καθώς και  την  ανάδειξη όγκων .

Προετοιμασία για την εξέταση :

Ο εξεταζόμενος θα πρέπει δύο ημέρες πριν την εξέταση να αρχίσει δίαιτα χωρίς υπόλειμμα.Θα τρώει δηλαδή κρέας, ψάρι ή κοτόπουλο τα οποία θα συνοδεύονται με ζωμούς. Θα αποφεύγονται τα χορταρικά, το ψωμί, τα όσπρια, τα φρούτα και ο,τιδήποτε περιέχει ίνες (νερό ή τσάι επιτρέπονται).

Το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας θα πρέπει  να γίνει λήψη καθαρτικού(per os) το οποίο θα έχει υποδείξει ο ιατρός.

Την ημέρα κατά την οποία θα διενεργηθεί η πυελογραφία, ο εξεταζόμενος δε θα πρέπει να έχει καταναλώσει τροφή ή νερό. Επιπλέον θα πρέπει να προσέλθει αφού πρώτα προμηθευτεί, από το φαρμακείο, το ενδοφλέβιο σκιαγραφικό που του έχει συνταγογραφηθεί από το θεράποντα ιατρό του. Εξίσου απαραίτητη είναι και η προσκόμιση πρόσφατων αιματολογικών εξετάσεων προκειμένου να ελεγχθεί η νεφρική λειτουργία (ουρία, κρεατινίνη).

Ειδικές προφυλάξεις:

Σε περίπτωση που υπάρχει ιστορικό αλλεργίας  θα πρέπει να ενημερωθεί ο ιατρός για να  χορηγηθεί  η κατάλληλη θεραπεία,  ώστε να πραγματοποιηθεί η εξέταση με ασφάλεια .

Αν  ο εξεταζόμενος λαμβάνει  φάρμακα για το σακχαρώδη διαβήτη και ειδικά μετφορμίνη (glucophaze) θα πρέπει  να διακόψει την αγωγή ένα 24ωρο πριν την εξέταση .

Πώς γίνεται η εξέταση:

Η εξέταση  πραγματοποιείται σε πρηνή θέση στο ακτινολογικό κρεβάτι .

Ο εξεταζόμενος θα χρειαστεί να  ξαπλώσει  ανάσκελα  και θα γίνει μια πρώτη  ακτινολογική λήψη, η επονομαζόμενη ΝΟΚ.

Στη συνέχεια τοποθετείται  ένας φλεβοκαθετήρας στο χέρι του ασθενούς μέσω του οποίου χορηγείται το ενδοφλέβιο σκιαγραφικό .

Κατά την χορήγηση του σκιαγραφικού  υπάρχει περίπτωση εμφάνισης κάποιων  παρενεργειών, όπως μεταλλική γεύση στο στόμα ,καύσος, κνησμός, τάση για έμετο. Συνήθως τα συμπτώματα αυτά είναι παροδικά και υποχωρούν μετά από  ορισμένα λεπτά. Σε περίπτωση σοβαρότερης αλλεργικής αντίδρασης ο ιατρός θα προβεί στις απαραίτητες  ενέργειες.

Το ενδοφλέβιο σκιαγραφικό, μέσω της κυκλοφορίας, φτάνει στο ουροποιητικό  σύστημα  με αποτέλεσμα τη σκιαγράφησή του .

Η διαδικασία συνεχίζεται με τη λήψη ακτινογραφιών σε τακτά  χρονικά διαστήματα , έτσι ώστε ο ειδικός ιατρός να είναι σε θέση να  διαγνώσει παθολογικές καταστάσεις όπως  την ύπαρξη λίθων , ογκόμορφων εξεργασιών κ.α

Μετά το περάς της  πυελογραφίας ο εξεταζόμενος μπορεί να συνεχίσει κανονικά τις καθημερινές του δραστηριότητες .

Σε περίπτωση καθυστερημένης αλλεργικής αντίδρασης θα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα ο ιατρός .

ΕΙΚΟΝΕΣ

Ψηφιακές Ακτινογραφίες

aktinografia-5

Ψηφιακές Ακτινογραφίες

 

ΟΣΤΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ :

Πρόκειται για μια  εξέταση κατά την οποία  πραγματοποιείται  μια απλή ακτινογραφία της αριστερής άκρας χείρας του παιδιού.

Η μελέτη της συγκεκριμένης ακτινογραφίας δίνει σε έναν έμπειρο  ακτινοδιαγνώστη τη  δυνατότητα να καθορίσει την ακριβή οστική ηλικία του παιδιού.

Παράδειγμα:

Θήλυ χρονολογικής ηλικίας 7 ετών και 3 μηνών.

Ψηφιακές Ακτινογραφίες

Η μελέτη της ακτινογραφίας ανέδειξε :

Οστική ηλικία  συμβατή με  θήλυ 8ετων και 6 μηνών.

Καλέστε μας

Κλείσε σήμερα ραντεβού για έναν πλήρη έλεγχο υγείας

Κλείσε Ραντεβού 26450 21009
Μετάβαση στο περιεχόμενο