Βιοψία δια κόπτουσας βελόνας (core biopsy)
Έχει ως σκοπό την λήψη ιστοτεμαχίων από ύποπτες μάζες ή περιοχές στο μαστό για να τεθεί η οριστική διάγνωση .
Προετοιμασία
Οι ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα για την πηκτικότητα του αίματος καλούνται να διακόψουν την αγωγή τους, σε συνεννόηση πάντα με τον θεράποντα ιατρό τους .
Διαδικασία
Πριν την βιοψία, αφού η περιοχή αποστειρωθεί, γίνεται τοπική αναισθησία με ξυλοκαίνη. Στη συνέχεια, μέσο μιας μικρής τομής στο δέρμα( 1-2χιλ) , τοποθετείται η ειδική συσκευή βιοψίας. Με τη βοήθεια των υπερήχων ο ειδικός ιατρός κατευθύνει τη βελόνα στη βλάβη και λαμβάνονται τουλάχιστον πέντε δείγματα από διαφορά σημεία .
Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία στο σημείο της βιοψίας τοποθετείται για μερικά λεπτά πάγος και ασκείται πίεση. Η τομή δεν χρειάζεται ράμματα παρά μόνο μικρά αυτοκόλλητα (steri strips).
Το υλικό της βιοψίας τοποθετείται σε διάλυμα φορμόλης και αποστέλλεται σε παθολογοανοτομικό εργαστήριο .
Η βιοψία δια κόπτουσας βελόνας θεωρείται στις μέρες μας η πιο ασφαλής μέθοδος για τον πλήρη έλεγχο οποιασδήποτε βλάβης, αφού εκτός από την ιστολογική ταυτοποίηση, παρέχει τη δυνατότητα πλήρους ανοσοιστοχημικού ελέγχου. Κατά συνέπεια ο χειρουργός μαστού έχει μια πλήρη εικόνα της βλάβης, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση ύπαρξης ιστολογικής εξέτασης μετά από διενέργεια κανονικού χειρουργείου. Παρέχεται έτσι η δυνατότητα για τον καλύτερο δυνατό σχεδιασμό αντιμετώπισης της βλάβης, για το αν δηλαδή θα πρέπει να αφαιρεθεί η βλάβη και αν ναι ,για τον τύπο του χειρουργείου που θα πρέπει να γίνει.
Τα αποτελέσματα της βιοψίας συνήθως είναι έτοιμα σε 3-4 εργάσιμες ημέρες.
Επιπλοκές
Η πιο συνηθισμένη επιπλοκή είναι το τοπικό αιμάτωμα η όποια ελαχιστοποιείται με την σωστή πίεση και την τοποθέτηση πάγου, άλλες λιγότερο συχνές επιπλοκές είναι η τοπική φλεγμονή και ο πνευμοθώρακας ( τρώση του υπεζωκότα ) .
Βιοψία μαστού δια λεπτής βελόνης (FNA)-Παρακέντηση
Η συγκεκριμένη βιοψία είναι μια διαδικασία απλή που συνήθως δε χρειάζεται τοπική αναισθησία καθώς είναι σχετικά ανεκτή από όλες τις γυναίκες .
Ενδείξεις παρακέντησης :
- Σε κυστικές αλλοιώσεις τόσο για διερεύνηση του υγρού ,όσο και για ανακούφιση της συμπτωματολογίας σε περιπτώσεις επώδυνων κύστεων.
- Σε αποστήματα μαστού.
- Σε ύποπτους λεμφαδένες.
- Σε ύποπτες μάζες.
Προετοιμασία
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία, ούτε είναι απαραίτητη η διακοπή της αντιπηκτικής αγωγής, αφού η μέθοδος είναι ελάχιστα επεμβατική.
Διαδικασία
Η εξέταση διενεργείται σε ύπτια θέση .
Το σημείο στο οποίο πρόκειται να γίνει η παρακέντηση αποστειρώνεται με ειδικό αντισηπτικό διάλυμα. Στη συνεχεία, με τη βοήθεια των υπερήχων, η βελόνα καθοδηγείται στη βλάβη όπου γίνεται αναρρόφηση υγρού αν πρόκειται για κύστη, ή κύτταρων αν πρόκειται για συμπαγή μάζα .
Το υλικό, αφού επεξεργαστεί κατάλληλα, αποστέλλεται σε κυτταρολογικό εργαστήριο και σε 3-4 εργάσιμες μέρες έχουμε το αποτέλεσμα .
Μετά την παρακέντηση η εξεταζόμενη μπορεί να συνεχίσει κανονικά τις καθημερινές της δραστηριότητες .