Η βιοψία με υπερηχογραφική καθοδήγηση είναι μία ασφαλής διαδικασία που παρέχει σημαντικές πληροφορίες θέτοντας την τελική διάγνωση σε πολλές παθολογικές καταστάσεις.
Βιοψία θυρεοειδούς ( FNAB)
Η βιοψία θυρεοειδούς πραγματοποιείται σε όζους οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί ως ύποπτοι από τον κλινικό ιατρό ( ενδοκρινολόγο ) ή τον ακτινοδιάγνωστη .
Πρόκειται για μια ασφαλή και γρήγορη διαδικασία κατά την όποια με την βοήθεια των υπέρηχων πραγματοποιείται κατευθυνόμενη παρακέντηση του ύποπτου όζου. Με το όρο κατευθυνόμενη παρακέντηση εννοούμε ότι η βιοψία διενεργείται με τη συνεχή παρακολούθηση της βελόνας με υπέρηχο εξασφαλίζοντας τη λήψη υλικού από την περιοχή του όζου που θεωρείται πιο ύποπτη , την αποφυγή τραυματισμού αγγείων αλλά και παρακειμένων δομών .
Προετοιμασία
Οι ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα για την πηκτικότητα του αίματος καλούνται να διακόψουν την αγωγή τους, σε συνεννόηση πάντα με το θεράποντα ιατρό τους .
Διαδικασία
Συνήθως πριν την έναρξη της βιοψίας γίνεται τοπική αναισθησία στην περιοχή ώστε η διαδικασία να είναι εντελώς ανώδυνη .
Κατόπιν με μια λεπτή βελόνα η όποια προσαρμόζεται σε έναν ειδικό μηχανισμό ( TAO ASPIRATOR), λαμβάνονται κύτταρα από διαφορά σημεία του ύποπτου όζου.
Στο εργαστήριό μας κατά τη διάρκεια της βιοψίας παραβρίσκεται και ο ειδικός κυτταρολόγος, ο όποιος αμέσως μετά την παρακέντηση τοποθετεί το υλικό στο μικροσκόπιο, έτσι ώστε να έχουμε μία πρώτη εικόνα για την ποιότητα του υλικού ( εάν δηλαδή έχουμε επαρκή κύτταρα για ασφαλή διάγνωση ). Στην συνέχεια στο κυτταρολογικό εργαστήριο γίνεται η περαιτέρω επεξεργασία του υλικού και σε 3-4 ημέρες έχουμε το οριστικό αποτέλεσμα.
Επιπλοκές
Οι επιπλοκές είναι σχετικά σπάνιες ( <1%) ,εφόσον η παρακέντηση διενεργείται από ειδικευμένο ιατρό και υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση .
Η βασικότερες επιπλοκές: τοπικό αιμάτωμα , ήπιος πόνος μετά την παρακέντηση, φλεγμονή .
Ο ασθενής μετά την παρακέντηση μπορεί να συνεχίσει κανονικά τις καθημερινές του δραστηριότητες .