Διαγνωστικές Υπηρεσίες

Κατευθυνόμενες Βιοψίες

Κατευθυνόμενες Βιοψίες

Η βιοψία με υπερηχογραφική καθοδήγηση είναι μία ασφαλής διαδικασία που παρέχει σημαντικές πληροφορίες θέτοντας την τελική διάγνωση σε πολλές παθολογικές  καταστάσεις.

Βιοψία θυρεοειδούς ( FNAB)

Η  βιοψία θυρεοειδούς πραγματοποιείται σε όζους οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί ως ύποπτοι από τον κλινικό ιατρό ( ενδοκρινολόγο ) ή τον ακτινοδιάγνωστη .

Πρόκειται  για μια ασφαλή και γρήγορη διαδικασία κατά την όποια με την βοήθεια των υπέρηχων πραγματοποιείται κατευθυνόμενη παρακέντηση του ύποπτου όζου. Με το όρο κατευθυνόμενη παρακέντηση εννοούμε ότι η βιοψία διενεργείται με τη συνεχή παρακολούθηση  της βελόνας   με υπέρηχο  εξασφαλίζοντας τη λήψη υλικού από την περιοχή του όζου που θεωρείται  πιο ύποπτη , την αποφυγή τραυματισμού  αγγείων αλλά και παρακειμένων δομών .

Προετοιμασία

Οι ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα για την πηκτικότητα του αίματος  καλούνται να  διακόψουν την αγωγή  τους,  σε συνεννόηση πάντα με το θεράποντα ιατρό τους .

Διαδικασία

Συνήθως πριν την έναρξη της  βιοψίας  γίνεται  τοπική αναισθησία στην περιοχή  ώστε η διαδικασία να είναι εντελώς ανώδυνη  .

Κατόπιν με  μια λεπτή βελόνα η όποια προσαρμόζεται σε έναν ειδικό μηχανισμό ( TAO ASPIRATOR),  λαμβάνονται κύτταρα από  διαφορά σημεία του ύποπτου όζου.

Στο εργαστήριό μας  κατά τη  διάρκεια της βιοψίας παραβρίσκεται και ο ειδικός κυτταρολόγος, ο όποιος αμέσως  μετά την παρακέντηση  τοποθετεί  το υλικό στο μικροσκόπιο, έτσι ώστε  να έχουμε μία πρώτη εικόνα για την ποιότητα του υλικού ( εάν δηλαδή έχουμε  επαρκή κύτταρα για ασφαλή διάγνωση ). Στην συνέχεια στο κυτταρολογικό εργαστήριο  γίνεται η περαιτέρω επεξεργασία του υλικού και σε 3-4 ημέρες έχουμε το οριστικό αποτέλεσμα.

Επιπλοκές

Οι επιπλοκές είναι σχετικά σπάνιες ( <1%) ,εφόσον η παρακέντηση διενεργείται από  ειδικευμένο ιατρό και υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση .

Η βασικότερες επιπλοκές:  τοπικό αιμάτωμα , ήπιος πόνος μετά την παρακέντηση, φλεγμονή .

Ο ασθενής  μετά την παρακέντηση μπορεί να συνεχίσει κανονικά τις καθημερινές του δραστηριότητες .

Καλέστε μας

Κλείσε σήμερα ραντεβού για έναν πλήρη έλεγχο υγείας

Κλείσε Ραντεβού 26450 21009
e-bannerespaEΤΠΑ728X90